*

Daniel Kaartinen Suomen etu on sinunkin etusi

Energiantuotannon säätelylle loppu

  • Energiantuotannon säätelylle loppu

Suomessa on jo nyt erittäin vapaat energia- ja sähkömarkkinat, mutta parantamisen varaa on vielä runsaasti. Energiantuotantoa on vaikea sanoa vapaaksi, mikäli jo pelkästään käytössä olevaa teknologiaa rajoitetaan muutamiin vaihtoehtoihin. Hyvä esimerkki näistä säätelyistä on BAT, eli paras saavutettava tekniikka, jossa ylempää määrätään minkälaista tekniikkaa pitää käyttää vaikkapa hakkeenpoltossa. On törkeyden huippu, että ylempi taho määrää, minkä valmistajan ja suunnittelijan teknologia on hyväksyttyä ja mikä ei. Jos jokin on totalitaarisuutta niin edellä mainittu.

Näköjään ei riitä ympäristöministeriön teollisuuden kimpussa jatkuva olo, vaan meillä on senkin lisäksi päästökauppa, energiaverot ja jatkuva valvominen. Ei tällaisessa tilanteessa energiamarkkina voi olla vapaa. Sääntelyä on yksinkertaistettava yhteen ainoaan elementtiin; päästöverotukseen. Pistetään päästöille tietty vero päästötonnia kohden. Energiateollisuus olisi tämän jälkeen tasapuolisessa lähtötilanteessa, missä jokainen yritys voi itse päättää kuinka minimoida päästöt ja maksimoida tuotot, kun päästövero on tiedossa.

Markkinatalouden säännöillä tällöin automaattisesti energiantuotannoltaan tehokkain yritys pärjäisi parhaiten. Tämä kannustaisi vapaiden markkinoiden innovaatioilla entistä paremmpiin ympäristöratkaisuihin, ilman mitään tarpeetonta rajoittamista. Polttoaineesta on saatava paras mahdollinen tuotto. Tämä ajaa energiantuottajan parhaimpaan mahdolliseen hyötysuhteeseen, mikä tarkoittaa automaattisesti vähemmän päästöjä. Jo teollisen vallankumouksen aikana päästöt lähtivät laskuun hiilitehtaissa, kun tekniikka kehittyi eteenpäin. Eli päästöt ovat laskeneet, jo ennen vihreätä liikettä ja ympäristörajoituksia. Energiateollisuus on juuri se, millä Suomi voi kilpailla: Ei tehdä siitä mahdotonta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Tapani Lahnakoski

Sitten vielä kaikki tukiaiset pois, niin ruvettaisiin olemaan lähellä oikeaa.

Demarien keksintö, ELY-keskukset, hoitavat näiden kaiken maailman kieltojen valvontaa. Kovin paljon hyödyllistä niissä ei tehdä, haitallista kyllä.

Lisäksi pitäisi olla oikein lasketut päästöt myös tuulimyllyille ja aurinkopaneeleille. Se ei tule olemaan helppoa, kun poliittiset intohimot ohjaavat näitä laskelmia. Lisäksi pitäisi säätää vero ympäristön tuhoamisesta.

Toimituksen poiminnat