*

Daniel Kaartinen Suomen etu on sinunkin etusi

Tuulivoimatuet turmelevat Suomen energiamarkkinat

  • Tuulivoimatuet turmelevat Suomen energiamarkkinat

Aaltoyliopiston tekemän tutkimuksen mukaan tuulivoima romahduttaisi sähkönhintaa 70% jo vuonna 2020. Näen nämä luvut hyvin huolestuttavina tuulivoimaenergian nykyisen tilanteen takia. Tutkimuksen tuloksissa ei ole korostettu sitä, kuinka tuulivoima tuottaa rahaa. Rahasampohan tuulivoimala ei ole, vaan erittäin kallis investointi, joka lyhyen elinkaarensa aikana tuottaa suhteellisen vähän sähköä.

Ensinnäkin tuulivoima on keinotekoisesti kannattava. Satoja miljoonia euroja syötetään tuulivoimayhtiöille veronmaksajan toimesta. Tämä luo kilpailuvääristymän, jossa tuulivoimalayhtiöitä suositaan muiden energiamuotojen kustannuksella; tuulivoima ei yksinkertaisesti ole markkinaehtoisesti kannattavaa. Ainoa syy, miksi tuulivoimaa kannattaa Suomeen rakentaa, on se, että siihen saadaan niin paljon rahaa kansan selkänahasta.

Miten käy sähkömarkkinoiden? Tuulivoimat saavat tuhottoman suuria syöttötariffeja, joka aiheuttaa sähkön keinotekoisia polkuhintoja. Sähkön hinta on ei-markkinaehtoisesti liian matala, ja lystin maksaa veronmaksaja. Lisäksi tilanne on huolestuttava siltä osalta, kun uuden energiantuotannon rakentaminen Suomeen ei enää ole kannattavaa sähkön hinnan ollessa pohjalla. Tilannetta ei helpota yhtään se, että Suomi ei edelleenkään tuota kaikkea tarvitsemaansa sähköään, vaan sähköä ostetaan Venäjältä ja Ruotsista.

Pohjoismaissa tuulivoima on verorahoilla tuettu, ja se on alentanut sähkön hintaa. Muualla Euroopassa liian isot tuet ns. vihreälle energialle on nostanut sähkön hinnat pilviin. Haluammeko tappaa energiateollisuutemme, tai haluammeko järjettömän isot sähkölaskut? Mielestäni mitään energiamuotoa ei pitäisi tukea, vaan niiden pitäisi antaa toimia vapaan markkinatalouden mekanismeilla. Näin saavutetaan oikeasti kannattava energiateollisuus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Matti Kolehmainen

Täyttä asiaa joka sana kirjoittajalta. Kumpa maalaisjärki ja realismi palaisi jälleen kunniaan haihattelun sijaan.Onneksi en näköjään ole ainut järjissään olija energia-asioissa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Harvoin näkee niin harhaanjohtavaa uutisointia kuin tuo "Tuulivoima romahduttaisi sähkön hintaa 70 %" oli. Kysymyshän ei ollut siitä, että tullivoimalla tuotettu sähkö olisi halvempaa. Kysymys oli siitä, että subventioiden varassa rakennetun ylikapasiteetin syöttäminen verkkoon alentaa sähkön hintaa. Ja tällöin ei ole mitään merkitystä sillä, millä tavoin sähkö on tuotettu. Samalla mallilla saataisiin vaikkapa kaviaari tavallisen kuluttajan ulottuville. Sovitaan, että kaviaarintuottaja T:n kaviaari nimetään ekokaviaariksi ja valtio maksaa tuottajalle 5 000 euroa jokaisesta tuotetusta kilosta. Tuottaja tuo sitten tavaransa markkinoille vaikkapa 50 euron kilohintaan. Tällöin muutkin tuottajat joutuvat pudottamaan hintojaan tai lopettamaan tuotannon. Kaupassa näyttää hetken hyvältä kun laskun todellisuudessa maksavat veronmaksajat. Ylimääräisen kapasiteetin poistuttua markkinoilta hintakin hyppää taas takaisin mutta ne veronmaksajien kustantamat subventiot eivät häviä minnekään. Ja jos ne häviävät, subventoitu tuotantokin loppuu ja hinnat pomppaavat pilviin.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Tekniikan mieheltä ytimekäs kirjoitus asian ytimeen.

Ovatkohan LUT:n (oletan, että opiskelet Lappeenrannassa) proffat, jotka ovat tuulivoimassa mukana sijoittajina sekä niiden hallituksissa, sinuun täysin tyytyväisiä.

Tuulivoimaan suhtautuminen on pikkuhiljaa muuttumassa. Vielä vuosi tai pari sitten tuulivoiman kritisointi sai aikaan raivoisan kirjoitteluryöpyn sen puolesta. Nyt on ollut hiljaisempaa, kun totuus tuulivoiman turhuudesta alkaa valjeta.

Toisaalta poliittinen eliitti varsinkin useissa kunnissa on yhä täysin harhateillä tuulivoiman suhteen: "Tuuli on ilmaista, miksi sitä kannata hyödyntää".

Ja sekin on suuri epäkohta ja vääryys, että energia-alan professorit ovat taloudellisesti sidoksissa tuulivoimaan.

Käyttäjän danielkaartinen kuva
Daniel Kaartinen

Sikäli kun en uusiutuviin energiamuotoihin syvenny opinnoissani, niin uskon ettei sillä ole väliä, mitä joku professori ajattelee kirjoituksistani.

On todellaa hyvä, että yleinen ilmapiiri on menossa suuntaan missä ainakin tuulivoiman saamat tuet kyseenalaistetaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Pari viikkoa sitten esitettiin taas uusintana tämä MOT:n ohjelma tuulivoimasta, missä näkyi professorien lista ja suurin osa niistä olivat sidoksissa tuulivoimayhdistykseen.

Sitten YLE huutelee sähköhinnan pudotusta 70%:lla. Viimeksi torstaina iltalehti painetussa lehdessä huuteli samaa 70%:n pudotusta.

Olisiko minkäänlaisia keinoja estää propagandan levittämistä?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Göbbelsin oppeja kertaamalla pääsee vähän käsitykseen miten propagandaa levitetään tehokkaasti.
http://areena.yle.fi/1-2171209

En osaa vastata kysymykseesi, Merikarvian lehti kielsi tuulivoimavastaisen kommentoinnin, tämä kai kuuluu sinne Göbbelsin osastolle!?

Eihän huippubisnestä saa millään jonninjoutavalla tuulivoimavastaisella propagandalla pilata. Infraääniä on maailma pullollaan, eikä tuulivoimalasta voi lähteä sellaista infraääntä, jolla olisi vaikutusta ihmisen terveyteen, tämän on Saksan valtion virallinen propaganda vahvistanut.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #17

Yritin katsoa Areenaa, mutta siellä ilmoitellaan esitettäväksi 23.11 klo 23.10.

Olin haavi auki ja ihmettelin, tässäkö nykyisessä digimaailmassa ei näytetä ohjelmaa ollenkaan areenalla mutta näytetään telkkarissa? Miksei voi olla niin, että voi katsoa tarvittaessa? Verojahan maksellaan automaattisesti heille vai onko TO-mafia taas väsäämässä 600 euron uhkalaskuja laittomille katsojille?

Tässä hitusen paremmin tiedotettu:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/08/28/saksan-pro...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #18

Joo, tuota ohjelmaa on esitetty aikaisemminkin, ei ole ollut tilaisuutta katsoa, ja kun sitä ei ole näytetty YLE Areenasta ennen, niin nyt täytyy laittaa päivämäärä muistiin.

Tapani Lahnakoski

"Sikäli kun en uusiutuviin energiamuotoihin syvenny opinnoissani, niin uskon ettei sillä ole väliä, mitä joku professori ajattelee kirjoituksistani."

Ei kannata olla noin sinisilmäinen. Tuulivoimamafian lonkerot ovat yllättävän pitkät ja taipuisat.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Viime yönä Tanskassa oli jälleen negatiivisia sähköpörssin tuntihintoja eli tuottaja maksoi ostajalle. Mikäs tuulivoimantuottajan on maksellessa, kun itse saa takuuhinnan, jonka veronmaksaja maksaa kokonaan.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Jos joku asia menee yli ´hilseen´ tässä tuulivoimahuijauksessa , on se tuo negatiivinen sähkön hinta :

http://www.hs.fi/mielipide/a1388748339086

Tätä järjettömyyttä on jopa alan miehen/naisen hankala hahmottaa. Perus Pertsalla ja - uskallan väittää- suurimmalle osalle poliitikoistamme se ei avaudu pienen miettimisen jälkeenkään.

" Prismat antavat korin keskiolutta ilmaiseksi ja vielä muutaman euron hakupalkkaa"...ei..ei.. eihän tällaista voi vapaassa markkinataloudessa tapahtua, vai voiko?

Juha Inkinen

Miten on laskettu muiden tuotanto tapojen saasteiden vaikutus?Vesivoimahan tuhoaa luonto arvoja joita ei voi laskea rahassa.

Juha Vesamäki

Vesivoima tosiaan tuhoaa luontoa osaltaan sekin mutta tuulivoimalla tuskin tullaan korvaamaan yhtäkään patoa Suomessa. Toisaalta Suomeen taas ei rakenneta enää merkittävässä määrin uutta vesivoimaa, eli miltei kaikki mahdolliset on jo tehty.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Ongelma tässä YLE:n annissa ( siis täysin harhaan johtavassa ) on se, että vahinko on jo tapahtunut ; keskustelupalstoilla tulee jo vastaan kommentteja tyyliin " tuulivoima laskee sähkölaskuani yli puolet, jos vain änkyrät antavat sen tapahtua".

http://seppoviljakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ylen oksennus jätti pysyvän tahran julkiseen mediaan, tahran puhdistusaine - Fakta tuulivoimasta ja sen "syöttötariffi", rahat pois veronmaksajilta "laillisesti" aikaan saaneet on saatava julkisuuteen tuomiolle, ja vastuuseen tekemästään töppäyksestä, suurempien vahinkojen estämiseksi. Poliitikot ei tietysti syytään päällensä ota, vaikka he tämän "potaskan" ovat päissään suunnitelleet.

Voisi ottaa esimerkin vaikka tuulivoima kaupan kannattavuudesta Maurin selitys:
"En huomannut lainkaan,
kuinka suuren valtionvelan aikaan sainkaan.
Mut ei se ole minun syy,
jos tuulisähkö hyvin myy.
On monta koittajaa,
jotka kyllä tienaa rahaa.
Mutta enpäs löydä voittajaa,
nerokkaamman tariffin laatijaa.
Ja lopulta kaatui koko sähköverkko,
ja se siitä sitten "Hallelujaa!"
Vähän tuli vaikeuksia,
kun tehtiin tuhansia valituksia.
Mut mä selvisin ilman tuomiota,
se herätti paljon huomiota.
Olin eksynyt oikealta tieltä.
No, mutta siitä on monta mieltä,
ja näytin vastustajille pitkää kieltä.
Mentiin laskelmissa ihan hukkaan.
Nousi maine liikaa tukkaan,
ja se valtion kassa oli jo ihan tyhjä.
Taitais olla parempi vähä ajatella enste." (Allelujaa tekstiä on tähän lainattu asian edistämiseksi modifioituna)

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Nousi maine liikaa tukkaan," hmmm... lienee oikeastaan ´tupeeseen´ vai miten tuo hiuslisäke vääntyykään...

Tuli yrittämättä mieleen kauppalehden entisen päätoimittajan Lauri Helveen luonnekuvaus ko. poliitikosta : " Hänen sanomisensa ovat yhtä luotettavaa kuin hänen ulkoinen habituksensa : käyttää piilokorkoja kengissään ja hiuslisäkettä päässään..."

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #12

Tämän pienen suurmiehen aikana on Suomi noussut maailman huipulle, saksalaiset kehuvat Suomea tripla A:n maaksi, yksi harvoista maailmassa, vuosi sitten!

Tuulivoimabisnes on niinikään huippuluokkaa Suomessa, kts. liite! ”Attraktive Rahmenbedingungen in Finnland" [Suomi sijoituskohteena houkuttaa, vakaat tuuliolosuhteet ja maan taloudellinen vakaus. Myöskin maantieteelliset olosuhteet tarjoavat Suomessa erinomaiset edellytykset. Hyvin pitkä rantaviiva ja laajat järvimaisemat mahdollistavat tuulen keskinopeudet 7-8 m / s, lukuisissa paikoissa. Vertailun vuoksi tämä vastaa suunnilleen Saksan rannikon olosuhteita. Saksan sisämaassa sitävastoin puhaltaa keskimäärin 5,6 m / s.
Tuulivoiman laajennusmahdollisuudet maalla Suomessa on arvioitu 8000 megawatiksi (MW), joka vastaa vain noin 6% tuulivoimakapasiteetista. Luottokelpoisuus Suomessa arvioidaan kolmen johtavan luokituslaitoksen arvioissa tripla-A:ksi, lähes ainutlaatuista maailmassa. Suomessa on vielä sähköntarve, joka katetaan tuonnilla johtuen voimalaitosten vähyydestä, siis tuulivoiman laajennusta jatketaan määrätietoisesti. Maassa on myönnetty 12 vuoden käyttöönotto lakisääteiselle syöttötariffille ja jopa "Early Bird bonus" tuulivoimaloille, jotka joulukuun lopuun mennessä 2015 liitetään verkkoon.]
http://umweltfonds-hochrentabel.blogspot.fi/2014/0...

Käyttäjän JuhaKarjalainen1 kuva
Juha Karjalainen

Tuulivoiman tulonsiirrot vaikeuttavat Suomen energiaomavaraisuuden toteutumista ja ovat näin turvallisuuspoliittinen riski.

Tapani Lahnakoski

Jotka ovat tätä ilmastohumppaa seuranneet pidempään, ovat varmaan huomanneet, että hirveät rahavirrat siihen liittyvät ja maksajina ovat aina mattimeikäläiset, siis veroinaan. Kauan syytettiin ja ehkä vieläkin, että öljyteollisuus rahoittaa ns. skeptikkoja. Suomessahan mitään tällaista ei ole voinut edes tapahtua, mutta tukiaishimossa myös öljyteollisuus on huomannut kumartaa oikeaan suuntaan ja ottaa omansa veronmaksajien pussista.

http://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases/22...

Tätähän kutsutaan EU-tueksi, mutta kun Suomi on nettomaksaja, jonka nettomaksu on määritelty, tämä kaikki tulee omaan nilkkaan.

Näitähän riittää nimikkeen cleantech alla. Rahaa kuluu kaikenlaiseen kehitykseen, mutta kun pitäisi alkaa saada vientiä aikaiseksi, homma haudataan hiljaisuudessa. TEKES, SITRA yms. ovat tyytyväisinä mukana, kun mittaavat tuotoksensa hukanneiden eurojen määrällä.

Tästä on malliesimerkkinä prof. Lovion hehkuttama ENSTO:n JOPA 10 miljoonan euron vienti sähköautojen latauspisteisiin. Seuraavalla viikolla ENSTO aloitti yyteet ja ilmoitti investoivansa Viron tehtaaseensa samalla summalla.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Hyvin on sisäistetty vanha CIA:n ohjekirjan neuvot tähän tuulivoimaa julkisella rahalla bisneksen lobbaamiseen. Tuulisähkön takuuhinta poistaa riskit ja aiheuttaa korruptiota ja julkisen rahan väärinkäyttöä.
http://www.hs.fi/ura/a1446353167046?jako=bdbd1fbe3...
Varmaa energiaa sadoiksi vuosiksi kts. http://hiilitieto.fi/hiilen-edut/
"Hiiltä on helppo kuljettaa, varastoida ja käyttää. Siksi se on tärkeä polttoaine myös huoltovarmuuden kannalta. Hiiltä voidaan pitää varastossa poikkeusolojen varalta.

Kivihiilen avulla tehdään noin 40 % maailmassa käytetystä sähköstä. Sähkön ja lämmön lähteen lisäksi hiilellä on keskeinen osa raudan ja teräksen tuotannossa, sementin valmistuksessa ja useissa muissa teollisissa prosesseissa, muun muassa kemianteollisuuden raaka-aineena kemikaalien, synteettisen kumin ja lääkkeiden valmistuksessa."

Nyt Greenpeace ja osa suomalaisista poliitikoista haluavat estää kivihiilen käytön kokonaan.
http://yle.fi/uutiset/energiateesit_kansanedustaji...
"Eduskunnan energiaremonttiryhmän mukaan Suomen pitää olla kehityksen etulinjassa. Puoluerajat ylittävä kansanedustajien ryhmä vaatii nyt hallitukselta nopeita toimia, joilla Suomi vieroitetaan kivihiilestä ja öljystä."

"Mutta on olemassa varmuus ilman mitään epäilystä, että CO2 on rakennuskivi kaikelle elämälle maapallolla ja ilman sen olemassaoloa globaalissa ilmakehässämme riittävällä konsentraatiolla, tämä olisi kuollut planeetta. Silti tänään opetetaan lapsillemme ja kansoillemme, että CO2 on myrkyllinen saaste, joka tulee tappamaan elämän ja palauttamaan sivilisaation alkutekijöihinsä."
http://www.thegwpf.com/28155/
Hiiliatomi C on elämän välttämätön rakennuspalikka: se on eliöiden tärkein rakennusaine. Ilman hiiltä ei olisi elämää.
Hiili on paitsi elämän, myös elintason rakennusmateriaali. Kivihiili on välttämätön sähkön ja lämmön lähde sekä tärkeä terästeollisuuden raaka-aine. Ilman kivihiiltä ei ole hyvinvointia.

Taitais olla parempi vähä ajatella enste mitä sitten syödään jos ruoka loppuu, ja antaa vasta sitten Ylen hoitaa tiedotusta. Yle hoitaa tiedottamista vastuuttomasti, ihan samoin kuin antaisi ISIS terroristille ladatun aseen ja kertoisi ettei saa tappaa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Juu. Muistuukin mieleen tämä älytön aselain kinastelu. Jokaisen pitäisi tietää, että aseen käyttäjä on se vaarallinen, ei se käytetty ase. Oli kyse ruokaveitsestä, haarukasta tai mistä tahansa kotona löydettäviä aseita. Ase ei ole se syyllinen vaan sen käyttäjä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

http://www.satakunnanviikko.fi/jutut/uutiset/tuuli...

Kyllä on tuonkin tutkijan, politiikan toimijan, tuulivoiman puolestapuhujan, jne. ehdotelmat kyseenalistettava! Kirjoituksen jälkimmäinen osa.

Joko hän ei ymmärrä rahavirroista hölökäsen pöläystä, vihreä kun on tai ei välitä
yhtään mitään mistään, ideologisista syistä ja saa itsekin osansa syöttötariffista? Veikkaisin jälkimmäistä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tutkijalle Maarit Pallarille pitää tarjota tuulivoimapuistoon oma asunto ja tarvittaessa maksaa siellä pysymisestä. Katsotaan mikä on hänen kanta vuoden jälkeen?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kovat otteet, kyllä pitää olla tutkijallakin joku vastuu ja moraalinen selkäranka!

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #26

Halvemmin se toimittajan pysyttäytyminen siellä alueella on, kuin ulkopuolella kun tuulivoimalat pystytetään massiivisilla betoneilla ja korkeine torneineen, voimansyöttöineen ja siihen kiinitettävät lavat.

Kysymys kuuluukin lopulta paikalliselta asukkaalta: Kuka purkaa voimalan betoniperustuineen?

Tapani Lahnakoski

Kokoomus haluaa eroon kivihiilestä. Hyvä puoli on, että tuulivoiman lisärakentamista ei tavoitella. Mitä hyötyä Suomelle, maailman pohjoisimmalle maalle, tästä tulee olemaan, ei minulle aukea.

Kivihiilestä luopuminen ei missään tapauksessa paranna huoltovarmuuttamme sen erinomaisten varastointiominaisuuksien takia. Raha tässäkin on takana jollakin tavalla ja tietysti valtapolitiikka, kun kansan uskotaan olevan niin tyhmää kuin se oikeasti onkin.

"Fossiilisen tuontienergian käyttöä pitäisi vähentää nopeammin kuin mihin Suomen viralliset tavoitteet tällä hetkellä tähtäävät. Parlamentaarisen energia- ja ilmastokomitean linjaukset eivät tältä osin riitä kansanedustaja Timo Heinoselle.

— Kokoomuksen tavoite on, että Suomi olisi maailman ensimmäinen hiilineutraali yhteiskunta. Tämä edellyttää kunnianhimoa.

Heinosen mielestä kriteerinä pitäisi olla päästöttömyys ja yhteiskunnan taloudellinen kokonaisetu. Heinonen ratkaisisi asian rakentamalla lisää ydinvoimaa sekä ottamalla käyttöön nykyistä enemmän bioenergiaa ja aurinkoenergiaa.

— Kotimaisen energian käytöllä parannetaan kauppatasetta ja luodaan kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja tulevien vuosikymmenien kuluessa.

Fossiilisen tuontienergian vähentämiseen ja energiaomavaraisuuden tavoitteluun ei ole olemassa yhtä yksittäistä keinoa. Heinosen mielestä hallituksen päätös laskea turpeen verotusta ja nostaa puuhakkeen käytön tukea on hyvä alku.

— Turpeella ja hakkeella voidaan korvata erityisesti kivihiiltä. Öljyä taas voidaan korvata sähköllä ja biopolttonesteillä, maakaasua biokaasulla.

Heinosen mielestä ydinvoimahankkeilla myös edistetään päästöjen vähentämistä."

http://www.energiauutiset.fi/uutiset/kivihiilesta-...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ylen puoli yhdeksän uutiset vei 20 kansanedustajaa eri puolueista töllöttämään Hanasaaren hiilikasaa, se pitää nyt saada pois. Pois, pois, pois... Ylen idioottimainen propagandalinja se senkuin jatkuu, jatkuu ja jatkuu. Ainakin Pariisin ilmastokokoukseen asti.

Tapani Lahnakoski

Minäkin olen ihmetellyt pääni puhki, mikä aiheuttaa tämän vouhotuksen eksponentiaalisen lisääntymisen aina ilmastokokousten alla. Minulle ei tule mitään mieleen, miten se voisi vaikuttaa kokouksen päätöksiin. Meidän edustajamme valitaan täysin kansan mielipiteitä kuulematta. Siellä on taas ympäristöministeriön vihreiden marxilaisten lisäksi edustus niin Greenpeacesta kuin WWF:stäkin.

Yli 40 niitä turisteja oli viimeksi Limassa, nyt varmaan enemmän, kun ovat niin lähellä. Parin viikon rattoisa loma loistohotellissa sopisi varmaan kenelle tahansa veronmaksajien piikkiin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #29

Sinne Pariisin ihanuuskokoukseen pitää lähettää Eija-Riitta Korhola. Siitä tuli mieleen, ettei hän ole esiintynyt Puheenvuoroissa vähään aikaan? Alkaako hänelle Kokoomus vähän häpeilemään?

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #30

Kokoomus ei ole ollut Eija-Riitan linjoilla ilmasto-ja energiapolitiikassa koskaan, valiettavasti. Häntä ei tulla siihen kokoukseen lähettämään, se on varmaa.

Kokoomus on vihreiden pelossa vihreämpi kuin vihreät itse. Ehkä ovat investoineet tuulivoimaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #31

Sitä minä vähän luulen samaa. Lähetin äsken Korholalle muutamia viestejä ja katsotaan, mitä hän niihin vastailee.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #32
Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #33

Yritän, kunhan saan häneltä viestin. En parempaa keksikään kuin ajaa hänen ties missä osoitteeseen ja herättää hänet tyynystä ravistelemalla.

EDIT:

Siis herättää hänet olkapäästä ravistelemalla, en tyynyllä. Sillä ei ole tarkoitus tukehduttaa vaikka hän ravistelisikin sen alla. ;-)

Toimituksen poiminnat